Sztućce i przybory kuchenne
Jedna z najczęściej używanych szuflad w kuchni zawiera sztućce – jej zawartość powinna być zatem łatwo dostępna Przechowywanie w szufladach stanie się znacznie prostsze, jeżeli użyjesz pomocy w postaci organizera. Te specjalnie przeznaczone do sztućców mają przegródki, dzięki którym poszczególne elementy się nie pomieszają. Na uwagę zasługuje rozsuwany organizer na sztućce, który można dopasować do rozmiaru szuflady. Posiada aż dziewięć przegródek – wykorzystasz je nie tylko na sztućce, ale również i inne przybory kuchenne. Wykonany jest z drewna bambusowego, które charakteryzuje się dużą odpornością na uszkodzenia.
Na rynku dostępny jest również specjalny organizer do szuflady na noże. Przedmiot posiada antypoślizgowy element, dzięki któremu rączki noży są dobrze przytrzymywane. Inną ciekawą propozycją jest uniwersalny organizer, który znacznie ułatwi przechowywanie sztućców w szufladach kuchennych. Osiem pojemników, wysokich na niecałe pięć centymetrów pomoże ci w organizacji przyrządów kuchennych. Pojemniki można dowolnie ze sobą łączyć, a więc możesz układać dowolne kombinacje, niekoniecznie używając każdego z nich.
Organizacja sprzętów i naczyń w szafkach kuchennych
Garnki i patelnie możesz przechowywać zarówno w szafkach, jak i szufladach. Te naczynia zajmują w kuchni najwięcej miejsca, często z uwagi na różną wielkość, pokrywki i uchwyty. Jeżeli zdecydujesz się przechowywać garnki w szafkach, zaopatrz się w specjalną matę. Zapobiega zarysowywaniu się garnków i pokrywek, będzie przeciwdziałała zniszczeniu naczyń, a także stłumi ich dźwięki, kiedy będą się przesuwać podczas otwierania i zamykania szafki.
Elementy zastawy stołowej najczęściej też trzyma się w szafkach. One również powinny znajdować się blisko strefy kuchennej, , żeby były zawsze pod ręką. Do przechowywania talerzy dobrze jest też wykorzystać wstawioną do szafki suszarkę do naczyń albo odpowiedni stojak. Dzięki temu wyciąganie ich będzie znacznie łatwiejsze, niż kiedy stoją jeden na drugim.
Pojemniki do spiżarni Czasami na spiżarnię przeznaczone jest całe pomieszczenie, ale najczęściej jest to wnęka lub spora szafka w kuchni. Ale bez względu na wielkość na pewno przechowywanie w spiżarni stanie się łatwiejsze dzięki specjalnym pojemnikom. Możesz użyć ich do posortowania produktów ze względu na ich przeznaczenie. Na przykład aromaty i proszki do pieczenia warto umieścić w jednym pojemniku. Do innego możesz włożyć na przykład rodzynki, orzechy i migdały – zapakowane osobno, najlepiej w szklanych słoiczkach. W tym przypadku świetnie sprawdzą się niewielkie szklane pojemniki, zamykane na klips. Posiadają etykiety, na których można pisać kredą, dołączoną do zestawu. Produkty warto jednak posegregować nie według jednej, uniwersalnej recepty, a zgodnie z własnymi przyzwyczajeniami. Na przykład na jednej półce trzymać puszki, na innej przetwory w słoikach, a kolejną przeznaczyć na cukier, mąkę i tak dalej.
Pojemniki na sypie produkty
Organizacja przechowywania w kuchni powinna objąć również sypkie produkty. Najlepiej przechowywać je w szklanych pojemnikach. Ten materiał jest całkowicie bezpieczny i nie wchodzi w szkodliwą interakcję chemiczną z przechowywanymi produktami. Poza tym, przezroczyste pojemniki wyglądają efektownie, prezentując zawartość bez konieczności otwierania wieczka. Do największych naczyń można włożyć makarony, płatki śniadaniowe, mąkę i cukier.
Do mniejszych – z powodzeniem zmieszczą się przyprawy. Ten sposób przechowywania gwarantuje zachowanie na dłużej ich świeżości i aromatu.
Pojemniki do postawienia na kuchennym blacie
Poza organizacją szuflad, szafek oraz spiżarni, dobrze jest zorganizować także pozostałą przestrzeń w kuchni. W utrzymaniu porządku oraz posortowanie akcesoriów i produktów z pewnością pomoże chlebak, a także pojemniki na kawę, herbatę i cukier.
Jeśli ktoś planuje trzymać owoce na kuchennym blacie, można włożyć je do metalowego koszyka, przeznaczonego do tego celu. Dwupoziomowy koszyk na owoce Tadar Astoria, utrzymany w nowoczesnym, minimalistycznym designie jest stabilny i efektowny. Uchwyt, w który została wyposażona konstrukcja pozwala na bezpieczne przenoszenie całości. Ażurowa struktura koszyka sprawia, że można bez trudu monitorować stan świeżości umieszczonych w nim owoców.
A jakie są twoje sprawdzone metody przechowywania w kuchni? Sprawdź inne artykuły z pasji Gotuję.
Zdjęcie okładkowe - źródło: Shutterstock
Komentarze (0)