Jak postępować z drożdżami?

Ciasto drożdżowe wymaga niewielu składników, ale naprawdę sporej cierpliwości. Drożdże potrzebują czasu, żeby popracować i zamienić płaski placek w puszyste cudo. Dlatego mówi się, że drożdże wyrastają trzy razy: pierwszy raz wymieszane z cukrem, drugi raz w całym cieście, a trzeci raz w fazie „napuszania”, czyli pod koniec procesu produkcji, kiedy bułeczkom pozwalamy nieco odpocząć przed pieczeniem.

Drożdże występują w dwóch wersjach: suchej i świeżej. Obie świetnie sprawdzają się w wypiekach. Te suche możemy dłużej przechowywać, nie wymagają lodówki, są mniej kapryśne – wystarczy wsypać je do mąki, wymieszać i gotowe. Drożdże świeże są znacznie tańsze, proces ich „ruszania” jest fascynujący, ale wymagają lodówki i czasu.

Czytając przepis, trzeba zwrócić uwagę na rodzaj drożdży. Samo hasło „drożdże” zawsze oznacza te świeże. Warto pamiętać, że można je wymieniać, zachowując proporcje: drożdży świeżych potrzebujemy zawsze dwa razy więcej niż suchych. Wyposażeni w tę wiedzę możemy korzystać ze wszystkich przepisów i zabrać się za wyrabianie wegańskich drożdżówek.

 

Pojemnik Na Ciasto 2-Piętra Duży Domotii Mix Kolorów Marka:Domotti

 

Jak zrobić wegańskie drożdżówki bez mleka, jajek i masła?

Klasyczne drożdżówki zawierają mleko, masło oraz jajka. W produkcji masowej zwykle jest to masa jajeczna, mleko w proszku i margaryna. Ostatni składnik możemy bez problemu dostać w wersji wegańskiej. Jajek nie zastępujemy niczym. Jeśli bardzo zależy nam na kolorze, to możemy do ciasta dodać odrobinę kurkumy, a w wersji luksusowej szafranu.

Każde mleko roślinne będzie świetnym składnikiem drożdżówki, ale zwykła ciepła woda też wystarczy. Co więcej, w wersji wegańskiej wodę możemy zastąpić np. ciepłym sokiem jabłkowym, który doda bułeczkom aromatu.

Jak zrobić wegański placek drożdżowy?

Składniki:

  • 30 g świeżych drożdży
  • 70 g cukru
  • 250 ml napoju roślinnego
  • 400 g mąki
  • 100 g oleju kokosowego
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • Kruszonka: 50 g mąki pszennej, 50 g cukru, 100 g tłuszczu roślinnego (olej kokosowy lub wegańska margaryna)

 

placek

 

Wegańska drożdżówka przywołuje na myśl placek bez kruszonki. A przecież wegańska wersja może mieć wszystko, czego dusza zapragnie! Jak ją przygotować?

30 g świeżych drożdży łączymy z 70 g cukru i 250 ml ciepłego napoju roślinnego. Mieszamy do rozpuszczenia drożdży. Odstawiamy na 5 minut. Dodajemy 400 g mąki, 100 g rozpuszczonego oleju kokosowego, 1 łyżkę cukru waniliowego. Wszystkie składniki dokładnie wyrabiamy, aż powstanie jednolite ciasto. Ręcznie zajmuje to około 10 minut, mikserem planetarnym 5 minut. Kiedy ciasto jest elastyczne i odchodzi od ścianek miski, delikatnie smarujemy je odrobiną oleju. Dzięki temu nie będzie schło podczas wyrastania. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości – zwykle zajmuje to około godziny. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Wkładamy do środka ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na kolejną godzinę.

Jeśli mamy ochotę na drożdżówkę z owocami, to możemy na ciasto położyć około 500 g umytych, wysuszonych i wymieszanych z 3 łyżkami bułki tartej owoców – truskawek, jagód, malin, śliwek, jabłek, gruszek.

Przygotowujemy kruszonkę: 50 g mąki pszennej mieszamy z 50 g cukru. Dodajemy 100 g zimnego tłuszczu roślinnego (może być olej kokosowy lub wegańska margaryna) i szybko mieszamy w palcach, aż powstaną grudki. Posypujemy nimi drożdżówkę. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni Celsjusza. Pieczemy przez 35 minut, do zazłocenia.

Nie kroimy ciepłego ciasta drożdżowego, ponieważ od razu w miejscu cięcia zrobi się zakalec. Musimy poczekać, aż ostygnie.

 

SILIKONOWA STOLNICA 40 x 60cm + AKCESORIA 10 ELE. BRUNBESTE BB-1785

 

Wegańskie drożdżówki z truskawkami – przepis

Składniki:

  • 400 g truskawek
  • 12 g świeżych drożdży
  • 200 ml napoju roślinnego
  • 60 g cukru
  • 400 g mąki pszennej
  • 60 g margaryny
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 3 łyżki bułki tartej
  • Kruszonka: 50 g mąki pszennej, 50 g cukru, 100 g tłuszczu roślinnego (olej kokosowy lub wegańska margaryna)

 

truskawka

 

Drożdżówka z truskawkami to poezja. Zwiastuje gorące lato, brudzi palce i buzię. Oprószona kruszonką jest cudowną kompanką śniadania czy wycieczki. Trzeba ją jeść szybko, bo niestety owoce nie lubią się z wysokimi temperaturami. Dzięki temu jednak zawsze jemy drożdżówki, kiedy są najlepsze.

Do miski wsypujemy 12 g świeżych drożdży, dodajemy 200 ml ciepłego napoju roślinnego i 60 g cukru. Mieszamy do rozpuszczenia drożdży i zostawiamy na 5 minut, aż drożdże „ruszą”. Dodajemy 400 g mąki pszennej, 60 g margaryny, 1 łyżkę cukru waniliowego i szczyptę soli. Wyrabiamy ciasto, aż będzie miękkie i elastyczne. Smarujemy odrobiną oleju. Przykrywamy, zostawiamy na godzinę do wyrośnięcia. Następnie z ciasta formujemy 8 kulek, które układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Drożdżówki przykrywamy i pozwalamy im wyrosnąć przez kolejne 30 minut.
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. 400 g truskawek myjemy, suszymy delikatnie ręcznikiem papierowym. Przekrawamy na pół i mieszamy z 3 łyżkami bułki tartej.

Kiedy drożdżówki urosną, za pomocą szklanki robimy w środku dołek tak, by nie przebić ciasta. Wypełniamy go truskawkami.

Na koniec robimy kruszonkę. 50 g mąki pszennej mieszamy z 50 g cukru. Dodajemy 100 g zimnej margaryny i szybko mieszamy w palcach, aż powstaną grudki. Posypujemy nimi wegańskie drożdżówki. Pieczemy przez 20 minut w 180 stopniach.

 

Pojemnik na ciasto wypieki pudełko box 45cm beżowy Marka:DUNYA

 

Wegańskie drożdżówki z budyniem – przepis

Składniki:

  • 1 opakowanie budyniu waniliowego lub śmietankowego
  • 400 ml napoju roślinnego
  • 250 g mąki pszennej
  • 7 g drożdży suchych lub 14 g świeżych
  • 1 łyżka cukru
  • 125 ml mleka roślinnego
  • 35 g margaryny
  • szczypta soli
  • 1/3 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżka soku z cytryny

 

budyń

 

Wegańska drożdżówka z budyniem to wspomnienie dzieciństwa. Świetnie smakuje w wersji klasycznej – z nadzieniem i lukrem. Wyśmienita jest też jej wersja norweska – bułeczka ucznia to drożdżówka z budyniem, której brzegi są nie tylko oblane lukrem, ale też posypane wiórkami kokosowymi. Wegańska drożdżówka z budyniem w obu wersjach jest bezkonkurencyjna!

Przystępując do przygotowania wegańskich drożdżówek z budyniem, warto pamiętać o kilku rzeczach: budyń gotujemy w mniejszej ilości napoju roślinnego, niż mówi opakowanie (400 ml to nasza proporcja). Po uformowaniu bułeczek trzeba zrobić dołeczki na nadzienie – upewnijmy się, że wcisnęliśmy szklankę w bułeczkę na tyle, by zrobić dołek, ale nie aż tak głęboko, by zrobić dziurę. Budyń można nakładać łyżką lub wyciskać ze szprycy.

Zaczynamy od przygotowania budyniu. Jeden budyń waniliowy lub śmietankowy gotujemy według przepisu na opakowaniu, pamiętając, by zredukować ilość napoju roślinnego do 400 ml. Gotowy budyń przykrywamy folią spożywczą i studzimy – dzięki temu nie powstanie kożuch.

Przygotowujemy wegańskie ciasto drożdżowe. Mieszamy 250 g mąki pszennej, 7 g drożdży suchych lub 14 g świeżych, 1 łyżkę cukru, 125 ml ciepłego mleka roślinnego, 35 g miękkiej margaryny i szczyptę soli. Ciasto zagniatamy do momentu, aż będzie elastyczne. Przekładamy do miski, delikatnie smarując olejem ze wszystkich stron. Przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę. Blaszkę, na której będziemy piec bułeczki, wykładamy papierem do pieczenia. Wyrośnięte ciasto drożdżowe dzielimy na 8 części. Z każdej formujemy kuleczkę, układamy na blaszce i pozwalamy napuszyć się przez 20 minut. Teraz drożdżówki forujemy klasycznie lub metodą „podwójnego oczka”. Po tym czasie środek każdej bułeczki spłaszczamy tak, by nie przebić dna (ja użyłam musztardówki). Wkładamy do dołeczka budyń. Brzegi smarujemy wodą. Wegańskie drożdżówki z budyniem pieczemy przez 20 minut w 180 stopniach, aż zrobią się rumiane. Studzimy. W szklance mieszamy 1/3 szklanki cukru pudru z 1 łyżką soku z cytryny. Smarujemy drożdzówki lukrem. Jeśli chcemy dodać kokosa, to musimy natychmiast po posmarowaniu lukrem obsypać je wiórkami.

Wegańskie drożdżówki z budyniem najlepiej przechowywać w dużym płaskim pojemniku. Żeby nie przykleiły się do siebie, możemy przełożyć je papierem do pieczenia. Nie lubią mrożenia.

 

Dzbanek Do Miksowania Miska Kuchenna Miarka 2 L Marka:KADAX

 

Wegańskie drożdżówki ze śliwkami – przepis

Składniki:

  • 500 g śliwek
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 400 g mąki pszennej
  • 200 ml napoju roślinnego
  • 7 g suchych drożdży
  • 4 łyżki cukru
  • 50 g margaryny
  • 1 łyżeczka cynamonu lub kardamonu
  • szczypta soli
  • Kruszonka: 50 g mąki pszennej, 50 g cukru, 100 g tłuszczu roślinnego (olej kokosowy lub wegańska margaryna)

 

śliwki

 

Wegańskie drożdżówki ze śliwkami to jesienny odpowiednik drożdżówek z truskawkami. To wspaniały podwieczorek. Śliwki mają czasem sporo soku, a jego nadmiar może bułeczkom. Dlatego warto przed pieczeniem umyte i przekrojone na pół śliwki (500 g) wymieszać z 3 łyżkami bułki tartej, zostawić na czas przygotowywania ciasta.

Mieszamy 400 g mąki pszennej, 200 ml ciepłego napoju roślinnego, 7 g drożdży suchych, 4 łyżki cukru, 50 g margaryny, 1 łyżeczkę cynamonu lub kardamonu i szczyptę soli. Wyrabiamy ciasto, aż będzie jednolite. Smarujemy odrobiną oleju. Przykrywamy czystą ściereczką i wstawiamy do ciepłego miejsca do podwojenia objętości. Z powstałego ciasta formujemy 8 kulek. Przekładamy je na blaszkę, przykrywamy i pozwalamy urosnąć przez kolejne 20 minut.

Na środku każdej bułki robimy wgłębienie. Wkładamy porcję śliwek. Robimy kruszonkę: 50 g mąki pszennej mieszamy z 50 g cukru. Dodajemy 100 g zimnego oleju kokosowego lub margaryny i szybko mieszamy w palcach, aż powstaną grudki. Posypujemy nimi drożdżówki. Pieczemy przez 20 minut w 180 stopniach. Studzimy i podajemy.

 

Patera porcelanowa Provence duża Marka:MIA home

 

Wegańskie drożdżówki z rabarbarem – przepis

Składniki:

  • 500 g rabarbaru
  • 1 łyżka bułki tartej
  • 400 g mąki pszennej
  • 200 ml napoju roślinnego
  • 7 g suchych drożdży
  • 6 łyżek cukru
  • 50 g oleju kokosowego
  • 1 łyżeczka cynamonu lub kardamonu
  • szczypta soli
  • Kruszonka: 50 g mąki pszennej, 50 g cukru, 100 g tłuszczu roślinnego (olej kokosowy lub wegańska margaryna)

 

rabarbar


Wegańskie drożdżówki z rabarbarem wyglądają pięknie – czasami rabarbar puszcza sok i bułeczki mienią się odcieniami różu. Czasem rabarbar jest słodszy, a czasem zaskakuje kwaskowatością. Przygotowanie wegańskich drożdżówek z rabarbarem rozpoczynamy od rabarbaru. 500 g rabarbaru myjemy, kroimy w drobne kawałki i posypujemy 2 łyżkami cukru i 1 łyżką bułki tartej, odstawiamy na czas wyrabiania ciasta drożdżowego.

Mieszamy 400 g mąki pszennej, 200 ml ciepłego napoju roślinnego, 7 g drożdży suchych, 4 łyżki cukru, 50 g oleju kokosowego, 1 łyżeczkę cynamonu lub kardamonu i szczyptę soli. Wyrabiamy ciasto, aż będzie jednolite. Smarujemy odrobiną oleju. Przykrywamy czystą ściereczką i wstawiamy do ciepłego miejsca do podwojenia objętości. Z powstałego ciasta formujemy 8 kulek. Przekładamy je na blaszkę, przykrywamy i pozwalamy urosnąć przez kolejne 20 minut.

Na środku każdej bułki robimy wgłębienie. Wkładamy porcję rabarbaru. Robimy kruszonkę: 50 g mąki pszennej mieszamy z 50 g cukru. Dodajemy 100 g zimnego oleju kokosowego lub margaryny i szybko mieszamy w palcach, aż powstaną grudki. Posypujemy nimi drożdżówki. Pieczemy przez 20 minut w 180 stopniach. Studzimy i podajemy.

 

Patera Mademoiselle, biała, 30x19 cm Marka:Multiple Choice by TopChoice

 

Wegańskie drożdżówki z jabłkiem – przepis

Składniki:

  • 400 g jabłek
  • 1 łyżka cynamonu lub kardamonu
  • 500 g mąki pszennej
  • 200 ml napoju roślinnego
  • 14 g suchych drożdży
  • 1/2 szklanki cukru
  • 60 g margaryny
  • 1 łyżka cukru waniliowego

 

jabłko

 

Wegańskie drożdżówki z jabłkiem to klasyka gatunku. Podobno są tacy, którzy nie lubią cynamonu. Można zamiast niego dodać kardamon. Jednak wszystkim, którzy lubią cynamon, bardzo polecam dodanie go do jabłek. Smakują wtedy wyśmienicie!

Przygotujmy nadzienie. 400 g jabłek myjemy, obieramy, pozbywamy się gniazd nasiennych i kroimy w ósemki. Oprószamy 1 łyżką cynamonu lub kardamonu, odstawiamy.

500 g mąki pszennej mieszamy z 200 ml ciepłego napoju roślinnego, 14 g suchych drożdży, 1/2 szklanki cukru, 60 g margaryny i 1 łyżką cukru waniliowego. Wyrabiamy ciasto, aż będzie miękkie i elastyczne. Przykrywamy czystą ściereczką, odstawiamy do podwojenia objętości w ciepłe miejsce. Gotowe ciasto dzielimy na 8 części. Do każdej wkładamy jabłka i zawijamy wokół nich bułeczkę. Powtarzamy do wyczerpania składników.

Wegańskie drożdżówki przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczką i pozwalamy napuszyć się przez 30 minut. Smarujemy wodą. Pieczemy w 180 stopniach przez kwadrans. Studzimy i podajemy.

 

Mikser planetarny SMEG 50's Style SMF03PKEU

 

Wegańskie drożdżówki z dżemem – przepis

Składniki:

  • 1 opakowanie marmolady lub dżemu
  • 250 g mąki pszennej
  • 7 g drożdży suchych lub 14 g świeżych
  • 1 łyżka cukru
  • 125 ml napoju roślinnego
  • 35 g margaryny
  • 1 jajko
  • szczypta soli

 

dżem

 

Wegańskie drożdżówki z dżemem i marmoladą są najprostsze w przygotowaniu. Smakiem przywodzą na myśl dzieciństwo. Przed przygotowaniem warto pamiętać o zakupie twardej marmolady, która nie będzie się wylewała. Taką marmoladę można dostać w wiaderkach lub na kilogramy.

Przygotowujemy ciasto. Mieszamy 250 g mąki pszennej, 7 g drożdży suchych lub 14 g świeżych, 1 łyżkę cukru, 125 ml ciepłego napoju roślinnego, 35 g margaryny i szczyptę soli. Ciasto zagniatamy do momentu, aż będzie elastyczne. Przekładamy do miski, delikatnie smarując olejem ze wszystkich stron. Przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę. Blaszkę, na której będziemy piec wegańskie drożdżówki, wykładamy papierem do pieczenia. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 8 części. Z każdej formujemy kuleczkę, układamy na blaszce i pozwalamy napuszyć się przez 20 minut. Środek każdej bułeczki spłaszczamy tak, by nie przebić dna (ja użyłam musztardówki). Wkładamy do dołeczka łyżkę dżemu lub marmolady. Brzegi smarujemy rozkłóconym jajkiem. Pieczemy w 20 minut w 180 stopniach, aż zrobią się rumiane. Studzimy i serwujemy.

 

Blacha do pieczenia z pokrywą GRANITE 42x29x4.5 Marka:Banquet

 

Jak uformować drożdżówki?

Formowanie drożdżówek to cukiernicza sztuka. Niektóre nadzienia da się formować w bardziej wysublimowany sposób, np. cynamon z cukrem. Innym wystarczy szczelne zamknięcie w bułeczce.

Najprościej z drożdżówek zrobić lekko otwierające się motylki. Wystarczy ciasto rozwałkować na kształt prostokąta, posmarować dżemem, zwinąć, pokroić w kawałki i każdy kawałek na środku przycisnąć trzonkiem drewnianej łyżki. Dzięki temu drożdżówka otworzy się od zewnątrz, pokazując nadzienie. Pięknie wyglądają tak przygotowane bułeczki z dżemem, makiem lub cynamonem.

Innym sposobem formowania drożdżówek jest przeplatanka. Każdy kawałek ciasta wałkujemy na mały prostokącik. Brzegi nacinamy w poprzek, a środek zostawiamy nienacięty. Na środku układamy owoce. Zwijamy paski tak, by na siebie delikatnie nachodziły.

Więcej sprawdzonych przepisów dla wegan (i nie tylko) znajdziesz w pasji Gotuję.

Zdjęcia w tekście: Shutterstock